Afscheid van A tot Z

Tussen overlijden en uitvaart

Op Eigen Wijze draagt zorg voor je uitvaart van A tot Z.

We begeleiden het gehele proces, net zoals elke begrafenisondernemer.

Vooral samen met jullie doen we het gewoon ietsjes meer op eigen wijze.

Wij helpen en begeleiden families graag mee voor de praktische ondersteuning en regelingen bij het overlijden.

Een uitvaart begeleiden betekent voor ons toekomen met een blanco blad, kijken, horen en voelen wat er nodig is. Niet alles uit handen nemen maar goed samenwerken, luisteren, ideeën aanreiken, eigen inbreng stimuleren en ondersteunen bij de uitvoering daarvan. Op de achtergrond wanneer het kan en op de voorgrond wanneer nodig. Wij ontzorgen de familie op maat, niet teveel en niet te weinig.


Thuisopbaring 

Thuisopbaring is het vertrekpunt van Op Eigen Wijze. Thuis waar we overlijden en leven met elkaar verbinden. De eerste zachte stappen bij het afscheid nemen van een geliefde in alle rust en in een vertrouwde omgeving. Nog enkele dagen héél dichtbij zijn, om dan in  zachtheid het lichaam van je dierbare los te laten.Zo mooi dat we thuis afscheid van haar konden nemen’. Dat we haar samen nog konden verzorgen. Het gaf ons nog zoveel extra tijd samen. We wensen het iedereen toe. Dat hoor ik vaak terug tijdens een nagesprek.Er is helaas nog veel onbekend over thuisopbaring. Op Eigen Wijze wil mee zorg dragen om het sterven bespreekbaar te maken en te laten thuiskomen midden in het leven. Vanuit de overtuiging dat de dood leven kan toevoegen aan het leven. Thuisopbaren is het overlijden & het leven verbinden


 

Zorg voor een gedragen afscheidceremonie

Als alle praktische regelingen in orde zijn, buigen we ons graag samen met de familie over de uitwerking van de afscheidsviering.

Het unieke leven zorgvuldig terugbrengen in een mooi en eigenwijs afscheid, als laatste eerbetoon aan de overledene. Troost geven in herinnering voor de voortbestaande als kracht voor nu en later. 

Een afscheidsbegeleiding “samen” met Op Eigen Wijze geeft zorg, omhulling, respect en eerbetoon aan de kwetsbaarheid van het afscheid. Het geeft de voortbestaanden de kracht om vanuit eigen draagvermogen op te veren en mee vorm te geven in woorden, klank, beelden, muziek, creaties, stilte, … om van daaruit het leven met het gemis stap voor stap verder te leven.

Een afscheid als een helend en troostend gebeuren voor nu en in de toekomst.


Gemis

 

Intens gemis is nu al zo voelbaar

Het zindert na in heel men lijf

Het beroert me

ontroert me

 

Een herinnering aan jouw

weet

Mijn hart zacht aan te raken

Ik voel

Een stille troost

Onzichtbaar en onwerkelijk

 

SDH


Samen in verbinding zorgen voor een mooie uitvaart. Troost vangen in die schoonheid voor nu en later.

Geen enkel afscheid is hetzelfde

 • Zelf de rozenblaadjes zorgvuldig zachtjes neerleggen rond de kist,
 • Zelf met vriendinnen de ruimte op de begraafplaats helemaal inrichten van A tot Z om zorg te dragen voor een onvergetelijk afscheid van een heel bijzondere jonge vrouw. 
 • Met de stoffen die je geweven hebt tijdens je leven samen met je familie je eigen lijkwade maken. 
 • Samen met je tweelingsbroer de kist van je overleden moeder dragen,
 • Keramiek vriendinnen voor het leven maken samen voor hun overleden vriendin, honderden zaadbolletjes in klei met het zaad van haar lievelingsbloem, en om het zakje dicht te knopen een kleihartenlabel met haar initialen, van graag zien gesproken. 
 • Een biologische troostmaaltijd met eetbare bloemen die met hun kleuren als vanzelf een warm troostdeken rond je schouders leggen,
 • Een afscheid bij valavond. Heel de buurt die samen komt met een kaarsje in de hand. De familie die de kist draagt en de rouwstoet die volgt tot aan het kapelletje, waar de overledene ontelbare kaarsje liet branden voor anderen. Nu met zijn allen ééntje voor haar aansteken en dan terug naar haar huis stappen om zelfgebakken wafels te eten naar een goed bewaard recept van de overleden moeder,
 • Een overleden papa en grootvader hullen in de mooiste kleuren. Een betoverend mooi en liefdevol afscheid.
 • Een ritueel in de natuur rond de lievelingsboom van de overledene,
 • Witte zakdoeken met intialen van de overledene voor elke aanwezige. Omdat ze al lachend altijd zei "op mijn afscheid moet iedereen buitengaan met een kletsnatte zakdoek van het wenen en het lachen...als afsluit van het afscheid nam iedereen zijn witte zakdoek en zwaaide op het ritme van de muziek Les lacs du connemara die live gebracht werd.
 • De deur stond wagenwijd open, hij was zo welkom. Als geboorte en dood samenvallen is dat hartverscheurend. Afscheid van je kindje, toch samen één keer thuiskomen, een afscheid in eigentuin met zelfgemaakt kistje, vuurwerkstokjes, muziek, zon en regen. De deur stond wagenwijd open, hij was zo welkom.
 • ...